16 abril 2018 General
Pla pilot al nucli antic per detectar situacions de risc en persones grans
Dins el Programa de Millora Social del Pla de Barris que es duu a terme al nucli antic de l’Escala, s’ha posat en marxa una nova iniciativa, anomenada Programa Àncora, que té com a finalitat detectar i prevenir les situacions d'aïllament de les persones grans que viuen soles al nucli antic i evitar les situacions de risc social. El programa es va presentar divendres passat en un acte públic a la Sala d'Actes Municipal.
Per posar en marxa aquesta actuació, el programa Àncora preveu activar una xarxa de prevenció i d’acció comunitària en què participaran voluntàriament veïns i veïnes, comerciants, professionals i persones voluntàries del programa Ser Gran amb Dignitat de Càritas l’Escala, vinculades al nucli antic. El que s'intenta, doncs, és tenir una xarxa de voluntaris que pugui altertar si detecta una situació de risc o d'empitjorament de la salut d'una persona gran.
Aquesta xarxa de treball té com a objectiu fer un barri més solidari, amb una mirada sensible i respectuosa envers la gent gran, que afavorirà i potenciarà l’envelliment actiu i la qualitat de vida dels veïns i veïnes. De moment, es tracta d'una prova pilot pel nucli antic, que es podria ampliar més endavant a la resta del municipi.
Objectius del programa
1. Contribuir a la detecció de persones grans que pateixen o estan en risc de patir aïllament social, físic o psicològic o risc d’exclusió social.
2. Potenciar la corresponsabilitat entre els veïns i veïnes del barri, el teixit comercial, l'administració pública i Caritas l’Escala per millorar la detecció de casos de risc en persones grans al nucli antic.
3. Impulsar i consolidar una xarxa d’intervenció comunitària que potencii l’envelliment actiu i la qualitat de vida dels veïns i veïnes del nucli antic de l’Escala.
Les persones Àncores
Les persones Àncores són els veïns i les veïnes, els comerciants, les persones voluntàries i els professionals de Càritas l’Escala i dels serveis públics i privats, que formen part de la xarxa del programa Àncora i que poden detectar, amb una mirada sensible i respectuosa, situacions de risc en les persones grans del barri.
Les persones Àncores treballen en xarxa i coneixen els recursos disponibles per atendre les situacions de risc detectades al barri.
Davant d’un possible cas de risc, les activen la intervenció dels professionals de Serveis Socials de l'Ajuntament de l'Escala que són els encarregats de fer el seguiment necessari.
Per treballar adequadament amb les persones Àncores i fer una bona detecció dels casos de risc de les persones grans al nucli antic, el programa ofereix una formació impartida per professionals adreçada a les persones voluntàries.
Aquesta formació facilita un acompanyament adequat, permet fer el seguiment dels casos detectats i dóna suport i assessorament a les persones Àncores que participen al programa.
El programa Àncora també organitza un cicle de xerrades anual, orientat a sensibilitzar i facilitar informació i coneixement sobre l’envelliment actiu, que està adreçat a les persones grans del nucli antic, als seus familiars i a les persones cuidadores.
Com ser persona Àncora?
Si ets un veí/veïna o un comerciant del nucli antic i vols col·laborar de manera voluntària amb el programa Àncora, et pots adreçar al Programa de Millora Social del Pla de Barris des d’on es gestionarà aquest programa, en col·laboració amb el programa Ser Gran amb Dignitat de Càritas l’Escala.
Porta a porta
Els darrers mesos, dins el programa de millora social del Pla de Barris, s'ha fet un porta a porta per fer una diagnosi sobre les necessitats socials dels veïns i les persones grans del barri en especial. Dels 543 habitatges que hi ha al nucli antic, s'ha pogut enquestar a un total de 212 persones, de les quals 27 eren majors de 65 anys. Segons aquest porta a porta, hi ha poques persones grans sense cap recolzament familiari i la majoria assegura gaudir de bona salut i que realitzen activitats fora de la llar. La majoria dels enquestats percep un nucli antic amb bona convivència i tranquil·litat i la majoria de queixes són vinculades a sorolls, mobilitat i aparcaments.
Tornar al llistat