15 juliol 2022 General
L’Escala dedicarà una exposició a Joan Massanet, amb una quarantena d’obres, algunes d’elles mai exposades
L’Ajuntament de l’Escala inaugurarà per la Festa Major (el 31 d’agost), a l’Alfolí de la Sal-Museu de l’Escala, l’exposició “Joan Massanet de l’Escala. L’alquimista d’avantguarda en el mar d’Empúries. Entre el surrealisme i la pintura matèrica”, comissariada per la historiadora de l’art i Doctora en Humanitats Mariona Seguranyes.
L’exposició, que aplegarà diverses etapes del pintor i diverses obres mai exposades, vol ésser una reflexió del trajecte de Massanet, una reivindicació del seu lligam amb el paisatge natural i humà de l’Escala i un agraïment als col·leccionistes i amics de l’Escala i l’Empordà que al llarg de tots aquests anys han preservat la seva memòria i custodiat la seva obra.
La mostra aplega una quarantena d’obres, entre olis, collages, dibuixos i escultures a més de documentació i fotografies procedents de diverses col·leccions particulars i del Museu de l’Empordà. Amb tot aquest material es podrà veure un Joan Massanet no tan sols en el seu context natural, sinó amb tot allò que conformava el seu microcosmos, com la seva col·lecció d’escultura antiga i objectes trobats arran de mar.
Paral·lelament s’està treballant amb un llibre-catàleg que aplegarà bona part de l’obra localitzada, i amb un estudi a cura de la seva comissària, que està previst presentar aquesta tardor.
Durant el procés de preparació d’aquesta exposició, en la qual s’ha estat treballant els darrers anys per fer un homenatge a l’alçada de l’artista, s’ha contactat amb un gran nombre de col·leccionistes privats, cosa que ha permès localitzar obres d’un gran nivell. “Hem d’agraïr a totes aquestes persones la seva bona predisposició per permetre que el públic pugui veure ara totes aquestes obres, així com la tasca de conservació de l’obra de Joan Massanet que estan fent”, remarca l’alcalde de l’Escala, Josep Bofill.
Nascut a l’Armentera el 1899, Massanet, quan mor la seva mare, amb només dos anys, es trasllada a l’Escala, amb la seva tia Francesca Juli Ximinis, que estava casada amb el farmacèutic de la població Jaume Forn. Els seus referents de ben petit són la seva tia, amb inquietuds culturals, la seva àvia materna Atal.la, de procedència italiana, i el seu oncle Jaume Forn, republicà, que organitzava tertúlies a la rerabotiga de la farmàcia amb presència de l’escriptora Caterina Albert Paradís o l’avi Xaxu, entre d’altres. L’ambient cultural doncs ja és present a la seva infantesa, així com l’atmosfera de la vida al mar, amb els pescadors i l’alquímia lligada a l’ofici de farmacèutic.
Joan Massanet, farmacèutic de professió com el seu oncle, per elaborar les seves obres artístiques va optar sempre per l’experimentació, molt ben informat i atent als diversos artistes que treballaven en aquesta línia, com Joan Miró, Salvador Dalí o bé Kurt Schwitters. Manté una relació propera amb Salvador Dalí i Àngel Planells, i amb tots els artistes del grup Indika -com Jordi Curós-, del qual fou membre fundador. Massanet és present a unes exposicions claus a Catalunya, que marquen una part del relat de l’avantguarda artística al nostre país, com el 1 Saló de l’Associació d’Artistes Independents de les Galeries Dalmau el 1936, i el mateix any, la 1ª Exposició del grup Logicofobista. També la del grup Indika el 1950 i 1952 i la Primera Manifestació Pictòrica d’Art Contemporani Empordanès, el 1960.
Joan Massanet va arribar a ser alcalde de l’Escala, de 1959 a 1966.
Tornar al llistat